Muffinki z porzeczkami

Reklama

Opis przygotowania

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i migdały. W drugim naczyniu mokre: utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mleko, maślankę. Mieszając już tylko łyżką dodawać na stopniowo mąkę. Na koniec wmieszać owoce.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto i posypać migdałami.
Piec w temperaturze 190ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.

Składniki

  • Składniki suche:2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl maślanki
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajko
  • płatki migdałowe
  • 1/2 szkl porzeczek

Podobne przepisy do Muffinki z porzeczkami