Murzynek bakaliowy

Reklama

Opis przygotowania

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło rozpuścić w rondelku dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą masę przestudzić. 1/3 szkl. odlać a do reszty dodać żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypać 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy – piekłam w tortownicy śr.21 cm. Piec ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C . Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w mikrofali albo w miseczce nad parą i wymieszać z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygnie posmarować je polewą i posypać resztą bakalii.

Składniki

  • 1 kostka masła albo margaryny 250g,1/2 szkl. cukru trzcinowego Demerara,
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao naturalnego Wawel
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • szczypta soli,
  • 1-1,5 szkl. posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy),
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli zapachu do ciast np. rumowego albo pomarańczowego,
  • 50 g gorzkiej czekolady Wawel, 70%

Podobne przepisy do Murzynek bakaliowy