Murzynek z gruszkami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: Margarynę rozpuścić z 1/2 szklanki wody,kakao i cukrem chwilę razem pogotować i ostudzić ,do czekoladowej masy dodać żółtka,przesianą mąkę i mikserem mieszać do powstania pęcherzyków powietrza na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek, przełożyć do niewielkiej formy lub tortownicy,posypać gruszkami pokrojonymi w większą kostkę , piec do 40 min w temp 180st.
Krem:
Budyń ugotować na mleku,ostudzić .Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem i cały czas ucierając dodawać małymi porcjami budyń .

Zimne ciasto przekroić na połowę ,spód posmarować kremem i przykryć ,po wierzchu posypać cukrem pudrem .

Składniki

  • ciasto:25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 20 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki cukier pudru
  • 1,5 szklanki mleka
  • dodatkowo:
  • 4 gruszki

Podobne przepisy do Murzynek z gruszkami