W garnku rozpuścić następujące składniki, tj. : margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodać mleko.
Doprowadzić na małym ogniu wszystko do zagotowania, cały czas mieszając.
Ostudzić i potem do zimnej masy dodać : 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować i na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z 5 jajek (w czasie ubijania jej dosypujemy powoli 1 szklankę cukru i przy końcu ubijania dodajemy trochę soku z cytryny) i delikatnie mieszamy całość.
Piec w standardowej blaszce prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut.
Po wystygnięciu ciasta polać go wcześniej przygotowaną letnią polewą czekoladową (składniki powyższe połączyć i zagotować) i posypać po całości białymi wiórkami kokosowymi.