Mus gruszkowo-jeżynowy

Reklama

Opis przygotowania

Gruszki obrać,kroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Jeżyny opłukać i osączyć. Przełożyć gruszki do garnka,podlać wodą i zagotować.Gdy gruszki się lekko rozgotują wsypać cukier i mieszając co jakiś czas jeszcze chwilę gotować.Jeśli chcemy mieć gęsty mus trzeba na małym ogniu podgrzewać dłużej,by sok odparowywał. Ja chciałam średnio gęsty więc zmiksowałam gruszki blenderem. Zagotowałam ponownie i wsypałam jeżyny.Gotowałam,aż jeżyny będą miękkie,ale nie rozgotowane. Gorącym musem należy napełnić czyste i wyparzone słoiczki i od razu zakręcać i odwracać do góry dnem do wystudzenia. Polecam-smak na prawdę wyjątkowy.

Składniki

  • * 2 kg gruszek * 0,8 litrowy pojemnik jeżyn
  • * 1 szklanka cukru
  • * 0,5 szklanki wody
  • * sok z 1/2 cytryny

Podobne przepisy do Mus gruszkowo-jeżynowy