Muszle Conchiglie z pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, przepłukać zimna woda i odcedzic. Pieczarki obrac i pokroic na średniej grubości plastry, cebule i czosnek obrac i przepłukać, cebule pokroic na drobna kostke, czosnek przecisnąć przez praske. Rozpuścić maslo na rozgrzanej patelni i wrzucic pieczarki, dusic do momentu az zmiekna, po czym dodac śmietanę, czosnek, sól i pieprz, smazyc ok. 2 minuty. Na patelni rozgrzac oliwe i zeszklic cebule, dodac makaron i smazyc kilka minut, ciagle mieszając (tak aby był goracy). Gasrteczke listków bazylli (ilość wedle uznania), drobno poszatkowac. Na talerz(e) wrzucamy porcje makaronu z cebulka, polewamy sosem smietanowo-pieczarkowym, prószymy bazylia, mieszamy, ew. doprawiamy do smaku, dekorujemy listkami bazylii i podajemy natychmiast. Bazylie można zastąpić natka pietruszki.

Składniki

  • ok. 200g makaronu muszle (średniej wielkości), ok. 200-250g pieczarek, średniej wielkości cebula,
  • przeciśnięty przez praske,
  • wiekszy zabek czosnku,
  • ok. 150ml słodkiej śmietanki,
  • 30% lub 36%,
  • 3 lyzki masla + 2 lyzki oliwy do smazenia,
  • swieze listki bazylii,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,

Podobne przepisy do Muszle Conchiglie z pieczarkami