Nadziewane buraczki

Reklama

Opis przygotowania

1.Buraki myjemy i gotujemy do miękkości ( około 40 minut).Studzimy i obieramy.Przekrawamy w poprzek na pół,wydrążamy miąższ,zostawiając około 0,5 cm ścianki.
2.Cebulę obieramy i siekamy.Mieszamy z mięsem.Doprawiamy solą,pieprzem i kminkiem.Wrabiamy.
3.Buraki napełniamy farszem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy bulionem i zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
4.Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy.Wlewamy mleko i robimy puree.Podajemy z burakami.

Składniki

  • 8 średnich buraków2 cebule dymki
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • pieprz
  • mielony kminek
  • 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 szklanka mleka
  • sól

Podobne przepisy do Nadziewane buraczki