Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.

Reklama

Opis przygotowania

Do mleka wbić jajko,posolić i ubijając dosypywać mąkę.Dodać 2 łyżki oleju,wymieszać i odstawić na ok.15-30 minut. Przed pierwszym smażeniem wlać łyżkę oleju na patelnię,rozgrzać.Porcjami wlewać ciasto na patelnię obracając ją lekko, by ciasto równomiernie się rozpłynęło.Smażyć na rumiano naleśniki z obu stron na teflonowej patelni. Z tej ilości otrzymamy ok.3 sztuk. Każdy naleśnik posmarować serkiem na całej powierzchni.Na serku, na połowie każdego naleśnika rozsmarować mus jabłkowy.Rozłożyć na ćwiartce naleśnika pokrojone w plastry gruszki i połówki śliwek z syropu.Złożyć każdy na cztery części i podawać.Nie ma konieczności polewania naleśników żadnym sosem czy śmietanką,gdyż farsz jest dość luźny ale jeśli ktoś lubi i nie przerażają go kalorie może np. polać stopioną czekoladą.

Składniki

  • * 0,5 szklanki mleka 2% * 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • * 1 jajko
  • * szczypta soli
  • * 2-3 łyżki oleju
  • * 3 duże łyżki serka naturalnego lub mielonego jak na sernik
  • * 3 czubate łyżki musu jabłkowego
  • * kilka śliwek i gruszek z syropu

Podobne przepisy do Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.