Naleśnikowe prezenciki

Reklama

Opis przygotowania

Przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą mieszamy z solą i sodą nasucho, dodajemy jajka, olej i 1 szklankę wody oraz mleko które wlewamy tak na wyczucie bo ma nam powstać z tego troszkę gęstsze ciasto jak na tradycyjne naleśniki, wszystko ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Smażymy naleśniki na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni.
Mięso z kurczaka posypujemy przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. W misce przygotowujemy nadzienie, kapustę( ja pozbierałam resztki z dwóch główek i miałam może tak około 1/2 kg)szatkujemy jak na surówkę dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulę pokrojoną w małe piórka oraz usmażone i ostudzone mięso z kurczaka pokrojone w większą kostkę, dokładamy majonez i keczup, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia i składamy jak sakiewkę, spinając wykałaczkami. Jest to dobre danie na kolację, ale doskonale sprawdza się na przekąska na uroczystościach, poza smakiem dodatkowym plusem jest ładny wygląd.

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:40 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mleko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Sałatka do paczuszek:
  • Kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu pikantnego

Podobne przepisy do Naleśnikowe prezenciki