Nalewka z czerwonej porzeczki

Reklama

Opis przygotowania

Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypywać do 5 litrowego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na kilka dni, aż puszczą sok. Potrząsać codziennie słojem. Na chwilkę odkręcać co jakiś czas nakrętkę, by nie rozsadziło n am słoika.
Zalać po upływie kilku (2-5) dni spirytusem, wymieszać i odstawić na min. tydzień. Po tym czasie zlać sok i dodać przegotowaną, zimną wodę. Odstawić na ok. 3 tygodnie , przefiltrować przez filtr do kawy i rozlać do butelek. Schować na co najmniej pół roku w chłodne miejsce.

Składniki

  • 3 litry czerwonych porzeczek,1-1,2 kg cukru,
  • 1,5 litra spirytusu,
  • 1 litr wody

Podobne przepisy do Nalewka z czerwonej porzeczki