Nalewka z jeżyn

Reklama

Opis przygotowania

Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Lekko ucisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni aż puszczą dużo soku. Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy. Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.

Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.

Składniki

  • 2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody

Podobne przepisy do Nalewka z jeżyn