Niby pieguski

Reklama

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i pokrojona w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się zrumienią.

Składniki

  • 30 dag masła 15 dag cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżkę rumu
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag rodzynek

Podobne przepisy do Niby pieguski