Niby piernik

Reklama

Opis przygotowania

Orzechy przebieramy aby nie było skorupek-niespodzianek. Żurawina, którą kupuję u siebie jest mięciutka, ale jeśli macie obsuszoną można ją namoczyć przez 15 min. w szklance wrzątku a potem dokładnie osączyć. Bakalie obtaczamy w 2-3 łyżkach mąki. Jajka wybijamy do miski, ubijamy do białości z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, olej. Potem dodajemy marchewkę, bakalie a na koniec cynamon, gałkę i sodę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułeczką formy (jedna duża 25x35cm albo 2-3 keksówki) i pieczemy 30-45 min. w temp. 180 st. C.
Ciasto po przestudzeniu, ale gdy jest jeszcze ciepłe, lukrujemy. Ja robię lukier z soku z całej cytryny+3/4-1 szkl. cukru pudru albo polewę z 2 łyżeczek masła+8 łyżeczek cukru+4 łyżeczek wody+2 łyżeczek kakao.
Ciasto jest wilgotne i pyszne, znajomi nie chcieli wierzyć, że to nie piernik tylko ciasto z marchewką :-)))

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej2 szkl. cukru
  • 4 całe jajka
  • ok. 300 ml oleju słonecznikowego (1+1/4 szkl.)
  • 4 szkl. utartej na najdrobniejszych oczkach marchewki
  • 3 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 15 dkg suszonej żurawiny
  • 10 dkg łuskanych orzechów włoskich

Podobne przepisy do Niby piernik