Niby sernik

Reklama

Opis przygotowania

Zacznijmy od ciasta – składniki ( oprócz kakao i orzechów ) zagniatamy ,mase dzielimy na pół i do jednej dorzucamy wspomniane wczesniej kakao oraz orzechy i tym wykładamy spód tortownicy dobrze "ubijając" po czym smarujemy to dzemem lub konfiturą.Pozostała część ciasta odstawiamy. Czas na masę – białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pozostałe składniki mieszamy ze sobą dokładnie (budyń wsypujemy taki w proszku:) ) i mieszamy dodając powoli ubitą pianę.Całość wylewamy do tortownicy, na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 5- do 60 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ja władam na noc do lodówki – wg mnie lepiej smakuje na drugi dzień.

P.S.Piekłam w tortownicy 24 x 24 cm

Składniki

  • CIASTO:kostka miękkiego masła (ja używam osełkowego 275g)
  • ok 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka (jajka rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao (użyłam tego z "wiatrakiem" )
  • garść orzechów włoskich rozdrobnionych
  • MASA:
  • 800 ml śmietany 18 % Piątnica
  • 200 ml śmietany 12 % Piątnica
  • 2 op budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 4 białka ( jajka rozmiar L )
  • 1 szkl cukru
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • Pozostałe:
  • konfitura lub dżem ( preferuję śliwkowe lub porzeczkowe)

Podobne przepisy do Niby sernik