Obiad po polsku

Reklama

Opis przygotowania

Kotlety rozbić tłuczkiem, ale niezbyt cienko. Oprószyć lekko solą i dość mocno świeżo mielonym pieprzem, odstawić na 30 min.

Kapustę grubo posiekać, włożyć do garnka, wlać 1/2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, lubczyk i dusić 3-5 min. – ma być ugotowana, ale chrupka. Doprawić ją solą, octem jabłkowym i ew. jeszcze cukrem, dodać 3/4 posiekanego koperku (reszta do ziemniaków). Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, posypać 1 czubatą łyżeczką mąki i zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody spod kapusty, przelać całość do garnka, zagotować.

Ziemniaki oczyścić, ugotować w osolonym wrzątku.

Kotlety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto-brązowo na rozgrzanym oleju.

Podawać usmażone kotlety z dodatkiem ziemniaków z wody posypanych obficie koperkiem i duszoną kapustą.

Składniki

  • 3 kotlety ze schabu wp.środkowego b/k1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • ok. 1/2 szkl. bułki tartej
  • kilka młodych ziemniaków
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 plasterki wędzonego boczku albo innej wędzonki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

Podobne przepisy do Obiad po polsku