Ogórki Korniszony

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować zalewę z wody, octu, cukru, soli dodając także: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Do wyparzonych słoików wkładamy na spód parę plasterków marchewki, gorczycę, czosnek i koper a na to ogórki ( jak najmniejsze ). Zalewamy zalewą i pasteryzujemy około 10 minut ( nie dłużej, gdyż będą miękkie ).
Można zrezygnować z pasteryzacji. Wystarczy zalać wrzątkiem i odwrócić denkiem w dół. Po ostygnięciu wynosimy do spiżarni.

Składniki

  • 7 szklanek wody1 szklanka octu 10%
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • gorczyca
  • koper
  • pieprz ziarnisty
  • marchew

Podobne przepisy do Ogórki Korniszony