Omlety z truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

Truskawki szypułkujemy i płuczemy. Tak przygotowane rozgniatamy z dowolną ilością cukru.

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do garnka i ubijać mikserem około 5 minut.
Na patelni średniej wielkości rozgrzewamy około 2 łyżek oleju. Niewielką łyżką wazową nabieramy porcję ciasta i wlewamy na gorący olej. Kiedy placek zarumieni się z jednej strony, odwracamy go na drugą.
Po usmażeniu wyjmujemy na płaski talerz i gorący polewamy musem truskawkowym.

Zostaje nam tylko konsumpcja!

Składniki

  • Ciasto:5 jajek
  • 1 jogurt naturalny duży
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus:
  • 1 kg truskawek
  • cukier według uznania

Podobne przepisy do Omlety z truskawkami