Oponki z polewą czekoladową

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę stopić i przestudzić. Ser skręcić przez maszynkę. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i sodą, dodać ser, jajka, alkohol i płynny tłuszcz, zagnieść ciasto i schłodzić. Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm i szklanką wyciąć kółka w nich wyciąć mniejsze kółeczka. Rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec posypać kolorową posypką.

Składniki

  • 1/2 kg białego sera 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka sody
  • Dodatkowo:
  • smalec do smażenia około 1/2 kg
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • kolorowa posypka

Podobne przepisy do Oponki z polewą czekoladową