Orientalny duszony schab

Reklama

Opis przygotowania

Mięso kroimy w plastry, solimy, posypujemy papryką i curry, odstawiamy na 2-3 godziny i obtaczamy w panierce.
Kroimy cebulę w kostkę i wkładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokruszone pieczarki. Wsypujemy wiórki i dodajemy pozostałe przyprawy. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, sos tabasco i całość mieszamy. Teraz wkładamy mięso, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Sos nie powinien być zbyt gęsty lub rzadki.

Składniki

  • 60-70 dek schabu4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-5 liście laurowe
  • Curry
  • Mielona Słodka papryka
  • Sól
  • 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • Sos tabasco 3-4 krople
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Bazylia
  • Mięta
  • 1 duża marchewka
  • Garść suszonych pieczarek
  • Lubczyk lub przyprawa magi
  • Panierka do kurczaka chrupiący kurczak

Podobne przepisy do Orientalny duszony schab