Orzechowo-jabłkowe ciasto

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę posiekać z cukrem, dodać do tego przesianą mąkę, jajka z żółtkami, sodę rozpuszczoną w mleku oraz miód, zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części, wszystkie części ciasta rozwałkować na taki sam rozmiar i kolejno upiec na jednym placku przed pieczeniem rozsmarować masę orzechową. Piec w temp. 180st około 15 min.

Masa orzechowa: Rozpuścić margarynę z cukrem i dodać do tego zmielone orzechy następnie całość zagotować.

Masa jabłkowa: Jabłka po obraniu i pokrojeniu(70 dag)wymieszać z cukrem i cynamonem, podlać 1/2 szklanki wody i zagotować , następnie gotować 2-3 min, aby jabłka zmiękły do gorących jabłek dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.

Budyń ugotować na mleku i ciepły rozsmarować na cieście. Upieczone ciasto przekładać kolejno: ciasto – budyń – ciasto – gęstniejąc jabłka – ciasto z orzechami. Przełożone ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby nabrało wilgoci i zastygło.

Składniki

  • ciasto 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • masa orzechowa
  • 20 dag orzechów
  • 10 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • masa jabłkowa:
  • 70 dag pokrojonych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • dodatkowo
  • budyń waniliowy
  • 400 ml mleka

Podobne przepisy do Orzechowo-jabłkowe ciasto