Orzeszki

Reklama

Opis przygotowania

Z wszystkich składników zagnieść ciasto, formować małe kuleczki i napełniać nimi dziurki w patelni (specjalna patelnia do pieczenia orzeszków) i piec na kuchence gazowej.

MASA: orzechy zalać mlekiem i chwilę gotować. Masło utrzeć z cukrem i dodawać zimne orzechy, na końcu dodać czystą wódkę. Masę wkładać do wgłębień w orzeszkach i je sklejać.

Składniki

  • 1 kostka margaryny1 szkl. mąki tortowej
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • MASA
  • 1 kostka masła
  • 20 dag orzechów mielonych
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 mały kieliszek czystej wódki

Podobne przepisy do Orzeszki