Pączki

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozcieramy ze szklanką ciepłego mleka i szklanką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki ,jaja-same żółtka , mleko skórkę pomarańczy i rum. Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już wyrośnięte formujemy małe kulki i nakładamy nadzienie ze zmieszanych dżemów i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Z tej ilości składników powinno wyjść ok. 23-27 pączków.

Składniki

  • 1 kg mąki100g drożdży
  • 7 jaj
  • 50 ml rumu
  • Dżem śliwkowy
  • Dżem z dzikiej róży
  • Szklanka mleka
  • Starta skórka z pomarańczy
  • Olej do smażenia

Podobne przepisy do Pączki