Pączki po domowemu.

Reklama

Opis przygotowania

Z1/3 ilości mąki,drożdży i połowy mleka zrobić rozczyn. gdy podrośnie dodać jaja cukier,olejek resztę mąki spirytus roztopione masło resztę mleka i dobrze wyrobić kopyścią gdy ciasto podrośnie,podsypać deskę mąką wyłożyć część ciasta,rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać krążki nakładać powidła,zawijać brzegi i formować kulki układać na tacce posypanej mąką,jak podrosną,wkładać na rozgrzany tłuszcz spodem do tłuszczu. uprzednio sprawdzić temp.tłuszczu wrzucając kawałek surowego ziemniaka wykładać na tacki wyłożone ręcznikiem papierowym aby tłuszcz wsiąkł ,zimne posypać cukrem pudrem no i zaczynamy ucztę.

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 1,2kg mąki pszennej
  • 30dkg cukru
  • 30dkg masła
  • 12jaj
  • 1l mleka
  • 10dkg drożdży
  • 1olejek rumowy
  • 40dkg twardej marmolady lub powideł śliwkowych
  • 20 dkg cukru pudru
  • smalec ewentualnie olej do smażenia
  • 50ml spirytusu lub octu (żeby ciasto nie nasiąkło tłuszczem podczas smażenia)

Podobne przepisy do Pączki po domowemu.