PAELLA

Reklama

Opis przygotowania

Do zrobienia Paelli potrzebujemy specjalna patelnie albo szeroki garnek
do pieczenia zaroodporny. Kurczak dzielimy na male kawalki, krewetki i
muszle jak sa zamrozone odmrazamy .Patelnie rozgrzewamy dajemy olej
i podsmazamy kurczaka. Przyprawiamy sola i pieprzem. Jak kurczak bedzie podsmazony dodajemy fasole zielona pokrojona w kawalki , czosnek ,pomi-
dory z sokiem i1 filizanke cieplego bulionu .Dusimy okolo 30min. Ryz reszte bulionu i safran dodajemy do pateni i dusimy dalej czesto mieszajac ,jak
ryz bedzie miekki to dodajemy groszek zielony ,krewetki i muszle ,dajemy
je krotko przed koncem duszenia .Dekorujemy cytryna i Paella gotowa.
Smacznego !!!

Składniki

  • 1/2 kurczaka 250 g krewetek (moga byc mrozone)
  • 150 g groszku (moze byc mrozony)
  • 150 g fasolki zielonej (plaskiej szerokie)
  • 1 glowka czosnku (w calosci -scinamy tylko troszeczke z gory i dolu)
  • 150 g muszli
  • 1/2 filizanki oleju
  • 3 filizanku ryzu (langkorn)
  • 3 filizanki bulioniku
  • 1 puszka pomidorow konserwowanych
  • pieprz
  • sol
  • safran (szczypta)
  • cytryna

Podobne przepisy do PAELLA