Paella z Kurczakiem i Owocami Morza

Reklama

Opis przygotowania

► Usunąć skórkę z kurczaka, przyprawić curry, papryką, solą, naszpikować częścią czosnku i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie usmażyć kurczaka na oleju aż bęndzie miękki i / odstawić /.

► Na tym samym oleju podsmażyć krewetki po około 2 minuty z każdej strony i / odstawić. Do patelni najlepiej o wysokim brzegu wrzucić drobno pokrojoną cebulkę, resztę czosnku / smażyć /, następnie dosypać surowy ryż i jeszcze przez chwilę razem smażyć.

► Ryż dusimy podlewająć bullionem, bullion nie wlewamy od razu cały tylko po trochę jak wyparuje, dodająć curry, szafran, paprykę i posolić do smaku. Jak ryż jest prawie gotowy dodać kurczaka i krewetki. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 – 180C przez 20 minut / Termoobieg /.

Składniki

  • 8 szt. Części udka kurczaka500 gr. Krewetek
  • 400 gr. Ryżu
  • 1 Cebula
  • 5 Ząbków czosnku
  • 1 litr Bullionu
  • Curry
  • Przyprawy: Sól / Papryka, Szafran

Podobne przepisy do Paella z Kurczakiem i Owocami Morza