Paella z Owocami Morza i Kurczakiem

Reklama

Opis przygotowania

► Udka umyć pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć udka na złotobrązowo / zdjąć mięso z udek /.

► Cebulę, czosnek drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

► Do podsmażonego mięsa dodać paprykę, jak zmięknie dodać cebulę, czosnek i razem smażyć.

► Wsypać ryż, wymieszać i zasmażyć, przyprawić solą, pieprzem, dodać szafran / wymieszać /, wlać bullion drobiowy i zagotować.

► Przykryć patelnię pokrywką i gotować przez 35 minut na małym ogniu ( czasem mieszająć ) na 10 minut przed koncem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek / wymieszać / i gotować do konca przewidzianego czasu. Można dodatkowo dodać krewetki i krązki kalmarów.

Składniki

  • 4 Podudzia z kurczaków (po 250 gr. każde)2 Cebule
  • 2 Ząbki czosnku
  • 4 Pomidory
  • 2 Czerwone papryki
  • 4 Łyżki oliwy
  • 200 gr. Ryżu (o okrągłych ziarnkach do paelli)
  • 500 ml. Bullionu drobiowego (instant)
  • 300 gr. Mrożonego groszku
  • 2 Opakowania szafranu (po 0,2 gr. każde)
  • Przyprawy: Sól / Pieprz świeżo mielony

Podobne przepisy do Paella z Owocami Morza i Kurczakiem