Grzybki odsączamy z marynaty. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, delikatnie obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoiczka i zalewamy octową marynatą od grzybów, odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie osączamy Łodyżki natki tniemy na kawałeczki dł. ok 5mm i robimy oczka wciskając je w jajka. Buzie robimy z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykrawamy kółka kieliszkiem albo tniemy je na kwadraty – to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego.
Montujemy ludki – na krążku sera kładziemy krążek marchewki, na to stawiamy jajeczko i nakładamy kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) – całość spinamy od góry wykałaczką. Ludki ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podajemy z sosem.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Podajemy do jajek, koreczków, jako dip do warzy