Paprykowy gulasz z wołowiny

Reklama

Opis przygotowania

o Wołowinę pokrój w kostkę 2×2 cm i włóż do naczynia.
o Do bulionu o temperaturze pokojowej dodaj mąkę i mocno roztrzep za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj pastę pomidorową, papryki w proszku, rozgnieciony czosnek, kminek.
o Całość wymieszaj i zalej nią mięso.
o Duś w piekarniku, pod przykryciem, w temp. 200ºC ok. 100 minut. Co jakiś czas zamieszaj.
o Cebulę pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę (1,5x 1,5cm) i dodaj razem z majerankiem na pół godziny przed końcem. Zmniejsz temperaturę do 170ºC. Dopraw solą i pieprzem.

Składniki

  • • 1,2 kg chudej wołowiny• 2 cebule
  • • 3 kolorowe papryki
  • • 300 g pasty pomidorowej
  • • 600 ml bulionu wołowego
  • • 2 łyżki mąki pszennej
  • • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • • 4 ząbki czosnku
  • • 1 łyżeczka kminku
  • • 1 łyżeczka majeranku
  • • sól i pieprz

Podobne przepisy do Paprykowy gulasz z wołowiny