Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką

Reklama

Opis przygotowania

– Umyte główki szparagów gotujemy na parze.
– Starty parmezan układamy na suchej patelni, formując placuszek i (na małym ogniu) czekamy, aż się lekko zrumieni. Delikatnie, gorący przekładamy na – jak było w moim przypadku – butelkę od oliwy i formujemy łódeczkę. Układamy na talerzu. Wypełniamy porwanym listkiem sałaty, główkami szparagowymi zielonymi oraz posiekaną natką pietruszki oraz lazurem. Doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine. Dekorujemy płatami parmezanu, ćwiartkami pomidorków i liśćmi natki. Odpływamy 🙂

Składniki

  • 3 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanumały listek zielonej sałaty
  • klika płatów parmezanu
  • 3 główki zielonych szparagów
  • pomidorek koktajlowy
  • klika liści natki pietruszki
  • pokruszony lazur
  • kilka kropel oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką