Pasta z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Reklama

Opis przygotowania

Ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, aby się nie posklejał i pozostaw na durszlaku.

Posiekaj cebulę i szczypiorek, ja uwielbiam siekać cebulę „w piórka” – tak smakuje mi najlepiej. Jeżeli używasz świeżych krewetek, obierz je, oczyść i umyj. Mrożone po prostu rozmroź i umyj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij na niej cebulę wraz ze szczypiorkiem. Dodaj krewetki, podsmażaj przez chwilę. Następnie zalej je śmietaną. Dopraw do smaku, dodaj makaron i wymieszaj. Na sam koniec dodaj pomidorki przekrojone na pół. Podgrzej wszystko, ale dosłownie chwilkę, aby pomidorki się tylko zagrzały a nie rozmiękły.

Wyłóż pastę na talerze i posyp żółtym serem.

¡Que aproveche!

Tip: Jeżeli będziesz obierać świeże krewetki, nie obieraj ich wszystkich – pozostaw sobie kilka, aby przybrać danie. A tym samym uczynić je atrakcyjniejsze. Dlatego umyj je tylko i upiecz na patelni z pozostałymi, lecz wyjmij zanim wlejesz śmietanę na patelnie.

Składniki

  • Ok. 10 krewetek (moje były świeże, ale mogą być również mrożone)200 g makaronu tylu penne
  • 1 cebula (równie dobrze pasuje tu por)
  • odrobina szczypiorku
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml śmietany (12% lub 18%)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • PRZYPRAWY:
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 krople tabasco

Podobne przepisy do Pasta z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi