Farsz
Do farszu z mielonego ugotowanego mięsa i warzyw z rosołu dodać usmażoną cebulę oraz około 30 dkg pieczarek usmażonych i pociętych w plasterki. Do farszu wbić 1 jajko i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Drożdże rozmieszać z 4 łyżkami mąki, cukrem i ciepłym mlekiem. Rozczyn powinien miec gęstość śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie dodać do mąki, ciepłego mleka i żółtek. Dokładnie i delikatnie wyrobić, żeby ciasto było gładkie. Nastepnie wlać stopiony tłuszcz i jeszcze wyrabiać, można posolić.
Z ciasta uformować kulę, oprószyć z wierzchu mąką i pozostawić w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto 2 razy zwiększy swoją objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wałkować na grubość około 0,5 cm.
Ciasto pokroić na prostokąty. Nakładać farsz, zawijać w rulonik, a nastepnie boki podwinąć pod spód. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Poczekać chwilę aż podrosną i wkładać do pieca nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 20-30 min. aż paszteciki będą rumiane.