Pasztet

Reklama

Opis przygotowania

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa, przypieczoną cebulę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, czosnek i sól. Zalać wrzącą wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć, do wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ok.10 min. Wyjąć, mięso i wątróbkę pozostawić do ostudzenia, w wywarze namoczyć kajzerki. Zimne mięso, wątróbkę i bułeczki zemleć 2x w maszynce do mięsa lub 1x w blenderze. Do masy dodać jajka i przyprawy: sól, pieprz mielony i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była bardzo gęsta, odrobinę rozrzedzić pozostałym, przecedzonym wywarem. Blaszkę wysmarować i wysypać tartą bułką. Włożyć masę. Wyrównać wierzch. Piec ok. 50 min w 180*C. Wyjąć po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO!

Składniki

  • 0,5 kg karkówki0,5 kg przerastanego boczku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag przerastanej wołowiny
  • 30 dag wątróbki drobiowej (może być wieprzowa)
  • 3 jajka
  • przyprawy: pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 ususzone kajzerki
  • cebula
  • czosnek
  • sól

Podobne przepisy do Pasztet