Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa, przypieczoną cebulę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, czosnek i sól. Zalać wrzącą wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć, do wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ok.10 min. Wyjąć, mięso i wątróbkę pozostawić do ostudzenia, w wywarze namoczyć kajzerki. Zimne mięso, wątróbkę i bułeczki zemleć 2x w maszynce do mięsa lub 1x w blenderze. Do masy dodać jajka i przyprawy: sól, pieprz mielony i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była bardzo gęsta, odrobinę rozrzedzić pozostałym, przecedzonym wywarem. Blaszkę wysmarować i wysypać tartą bułką. Włożyć masę. Wyrównać wierzch. Piec ok. 50 min w 180*C. Wyjąć po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO!