Pasztet wieprzowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Liście laurowe, ziele angielskie i pieprz gotuje kilka minut w 2 szklankach wody.
2. Mięso kroje w małe kawałki i układamy w dużym garnku,całość zalewam wywarem z przypraw.

3. Mięso gotuje się ok 1,5 godziny na małym ogniu.Mniej więcej w połowie daje warzywa.

4. Pod koniec gotowania dodałam kromeczki białego pieczywa.

5. Mięso mielimy ( 3-krotnie) gorące , razem z warzywami chlebem i cebulą.

6. Odstawiamy do wystygnięcia.

7. Po wystygnięciu przyprawić do smaku pieprzem i solą.

8. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać.

9. Białka ubić i dodać do mięsnej masy – delikatnie wymieszać.

10. Foremkę tzw. keksówkę o długości 30 cm, posypać bułka tartą i wyłożyć masę mięsną.

11. Wierzch wyrównać łyżką maczaną w zimnej wodzie.

12.Foremką kilkakrotnie uderzyć o blat – aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, temperaturę zmniejszyć do 180 C i piec do ’ suchego patyczka’. ( ok 50 min.)

14. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystygnięcia.

Smacznego :))))

Najlepiej mi smakuje z pieczywem chrupkim żytnim.

Uwaga:
Dałam za dużo masy do foremek i bardzo mi kipiało,potem musiałam czyścić kuchenkę,ale lubię pasztet wysoki a tylko takie mam foremki.

Składniki

  • 1,5 kg podgardla1,5 kg łopatki
  • 0,30 kg wątroby wieprzowej
  • oraz:
  • - 2 cebule pokrojone w plastry i 5 ząbków czosnku
  • -marchewka / lubię duzo marchewki/,pietruszka,seler,por wg uznania
  • - 3 kromeczki białego pieczywa
  • - 4 jajka
  • - sól, pieprz do smaku
  • - 3 łyżki bułki tartej
  • - 2 listki laurowe
  • - 3 ziarna ziela angielskiego
  • - 5 ziarenek pieprzu czarnego

Podobne przepisy do Pasztet wieprzowy