1. Liście laurowe, ziele angielskie i pieprz gotuje kilka minut w 2 szklankach wody.
2. Mięso kroje w małe kawałki i układamy w dużym garnku,całość zalewam wywarem z przypraw.
3. Mięso gotuje się ok 1,5 godziny na małym ogniu.Mniej więcej w połowie daje warzywa.
4. Pod koniec gotowania dodałam kromeczki białego pieczywa.
5. Mięso mielimy ( 3-krotnie) gorące , razem z warzywami chlebem i cebulą.
6. Odstawiamy do wystygnięcia.
7. Po wystygnięciu przyprawić do smaku pieprzem i solą.
8. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
9. Białka ubić i dodać do mięsnej masy – delikatnie wymieszać.
10. Foremkę tzw. keksówkę o długości 30 cm, posypać bułka tartą i wyłożyć masę mięsną.
11. Wierzch wyrównać łyżką maczaną w zimnej wodzie.
12.Foremką kilkakrotnie uderzyć o blat – aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, temperaturę zmniejszyć do 180 C i piec do ’ suchego patyczka’. ( ok 50 min.)
14. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystygnięcia.
Smacznego :))))
Najlepiej mi smakuje z pieczywem chrupkim żytnim.
Uwaga:
Dałam za dużo masy do foremek i bardzo mi kipiało,potem musiałam czyścić kuchenkę,ale lubię pasztet wysoki a tylko takie mam foremki.