Pasztet z groszkiem i żurawiną Eli

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka,wieprzowinę i słoninę umyć,zalać wodą,dodać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,liście laurowe,przyprawę,2 cebule,8 ząbków czosnku i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.Miękkie mięso wyjąć z wywaru i ostudzić.2 cebule obrać i pokroić na kawałki.Wątrobę umyć,usunąć tłuszcz,błony,pokroić na mniejsze kawałki i sparzyć w litrze wywaru z mięsa.Mięso,słoninę,sparzoną wątrobę i pokrojoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami.Do masy mięsnej dodać zmielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,sól,pieprz,żółtka,czosnek granulowany i wymieszać.Groszek konserwowy odcedzić na sitku,przepłukać zimną wodą i odsączyć.Żurawinę przepłukać wrzącą wodą i odsączyć.Do masy dodać groszek,żurawinę i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do masy mięsnej i delikatnie wymieszać.Dwie formy keksówki wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.Przełożyć pasztet do foremek i piec 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Na dno piekarnika włożyć garnuszek z wodą.Woda będzie parować i pasztet nie będzie suchy.Smacznego!

Składniki

  • 1 kurczak-1.8 kg 70 dkg łopatki wieprzowej
  • 40 dkg wątroby wieprzowej
  • 50 dkg słoniny
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • przyprawa typu vegeta
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1.5 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 1.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 6 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 szklanka mrożonej żurawiny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • smalec do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Podobne przepisy do Pasztet z groszkiem i żurawiną Eli