Pasztet z pieczarek

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulką na łyżce masła aż do całkowitego wyparowania wody,po czym zmiksowac w malakserrze lub zmielić.
Dodać sól,pieprz, pietruszkę,majeranek,czosnek,żółtka, bułkę tartą i ubite na sztywno białka.
Małe naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką( lub małą foremkę keksową).
Przełożyć masę do foremki , piec 70 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Po ostudzeniu podawać z pieczywem.

Składniki

  • 1,5 kg pieczarek2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku( przeciśniętego przez praskę)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki (niekoniecznie)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 duże jajka
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka majeranku (można z niego zrezygnować)
  • pieprz do smaku

Podobne przepisy do Pasztet z pieczarek