Pasztet z zająca

Reklama

Opis przygotowania

Mięso ugotować z dodatkiem warzyw. Kiedy mięso jest miękkie, wyłożyć na półmisek i zostawić do ostygnięcia. Wątróbkę ugotować krótko oddzielnie.
Mięso obrać od kości, pokroić na mniejsze kawałki.
Przez maszynkę o drobnych oczkach zmielić mięso, cebulę, warzywa i wątróbkę.
Dodać jajka, przyprawy oraz bułkę namoczoną i odciśniętą z wody.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Podłużną brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.
Słoninę pokroić w paski. Połowę słoniny ułożyć na dnie brytfanki, na to pasztet, a na wierzch drugą część słoniny.
Piec około 1 godz. w temp. 180 -190 stopni.

Składniki

  • połowa zająca30 dag podgardla
  • 20 dag mięsa od łopatki
  • wątróbka z zająca lub 2 drobiowe
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 2 cebule
  • 1 bułka zwykła
  • 20 dag słoniny

Podobne przepisy do Pasztet z zająca