Penne al salmone

Reklama

Opis przygotowania

Tradycyjnie zaczynamy od makaronu, gotujemy w osolonej wodzie, oczywiście al dente (bez dolewania oliwy, prawdziwi włosi tego nie robią). Na patelni podsmażamy por pokrojony w piórka oczywiście na łyżeczce masła do czasu aż się zeszkli. Do pora wrzucamy posiekanego łososia i zmniejszamy ogień, dosłownie za 2 minuty wlewamy 200 ml śmietany razem z zalewą z kaparów doprawiamy pieprzem. Podsmażamy dalej około 3-4 minut, nie możemy doprowadzić do zagotowania śmietany. Sos praktycznie jest gotowy, dodajemy kapary i mieszamy z makaronem. Podanie: układamy na talerzu porcje makaronu z sosem polewamy oliwą z oliwek extra virgin, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, układamy coś zielonego do ozdoby może być listek bazylii.

Smacznego!!!

Składniki

  • 200 g makaronu penne150 g łososia wędzonego
  • 1 średni por
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 łyżki zalewy z kaparów
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Podobne przepisy do Penne al salmone