Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną

Reklama

Opis przygotowania

► Łopatkę pokroić w poprzek włókien na grube 3 cm. plastry, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć. Wąskim długim nożem nakłuć otworki i powtykać w nie słupki czosnku i słoniny, posypać solą, pieprzem, ostrą papryką, wysmarować musztardą, oprószyć słodką papryką i odstawić do lodówki.

► Cebulę i czosnek zeszklić i przełożyć na talerz, w tym samym garnku rozgrzać oliwę, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, masło, peperoni, podlać bulionem i mięso dusić do miękkości. Pod koniec dodać, pieczarki, sos worcestershire i zagęścić sos mąką.

Składniki

  • 2, 5 Kg. Mięsa wieprzowego (łopatka)1 Łyżeczka masła ( do smażenia )
  • 3 Łyżki oleju ( do smażenia )
  • 100 gr. Pieczarek (pokroić w plastry)
  • 1 Duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 2 Duże ząbki czosnku ( posiekać )
  • 3 Duże ząbki czosnku ( do szpikowania )
  • Boczek wędzony ( do szpikowania )
  • Musztarda ( zwykła )
  • ½ Ostrej peperoni ( drobno posiekać )
  • ½ Szklanki wina czerwonego (półsłodkiego)
  • ½ Szklanki bulionu wołowego
  • Sos worcestershire ( do smaku )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Papryka (ostra i słotka)

Podobne przepisy do Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną