Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką

Reklama

Opis przygotowania

► Mięso odwrócić skórą do góry i ostrym nożem ponacinać. Dno dużego garnka, wyłożyć cebulą, czosnkiem i połową seleru, na wierzch położyć mięso ze skórą do dołu, mięso posypać pieprzem, bylicą, kminkiem i polać gotującą się wodą żeby pory w mięsie się zamknęły. Gotować pod przykryciem około 45 minut.

► Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, w koło ułożyć, marchewkę, zieloną cebulkę, drugą połowę seleru i pomidor, dodać margarynę, przyprawić pieprzem, solą i w koło podlać powstałym wywarem z gotowania. Teraz mięso odwrócić ze skórą do góry i przyprawić solą i pieprzem.

► Pieczeń włożyć do rozgrzanego pieca i piec około 60 minut w 180C / Termoobieg / ciągle podlewając wywarem, 5 minut przed koncem pieczenia wiesch ( skórę ) oblać szklanką lodowatej wody z solą aby powstała chrupiąca delikatna skórka.

Składniki

  • 1,5 kg. łopatki wieprzowej ze skórą3 łyżki margaryny
  • 2 duże cebule ( pokroić na plastry i porozdzielać na krążki )
  • 2 ząbki czosnku ( pokroić w kostkę )
  • 1 duży korzeń selera ( pokroić w kostkę i podzielic na dwie czesci )
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka bylicy
  • 3 marchewki ( pokroić w cienkie 2 cm. słupki )
  • 1 pomidor ( pokroić w ósemki )
  • 4 zielone cebulki ( pokroić )
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką