► Mięso odwrócić skórą do góry i ostrym nożem ponacinać. Dno dużego garnka, wyłożyć cebulą, czosnkiem i połową seleru, na wierzch położyć mięso ze skórą do dołu, mięso posypać pieprzem, bylicą, kminkiem i polać gotującą się wodą żeby pory w mięsie się zamknęły. Gotować pod przykryciem około 45 minut.
► Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, w koło ułożyć, marchewkę, zieloną cebulkę, drugą połowę seleru i pomidor, dodać margarynę, przyprawić pieprzem, solą i w koło podlać powstałym wywarem z gotowania. Teraz mięso odwrócić ze skórą do góry i przyprawić solą i pieprzem.
► Pieczeń włożyć do rozgrzanego pieca i piec około 60 minut w 180C / Termoobieg / ciągle podlewając wywarem, 5 minut przed koncem pieczenia wiesch ( skórę ) oblać szklanką lodowatej wody z solą aby powstała chrupiąca delikatna skórka.