Pieczeń z Królika

Reklama

Opis przygotowania

► Królika umyć, oczyscić z błon, ręcznikiem papierowym osuszyć i podzielić na porcje. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie słupki czosnku, natrzeć solą i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki /.

► Do garnka z rozgrzanym tłuszczem (wpierw margarynie), włożyć mięso z królika i obsmażyć je ze wszystkich stron później dodać masło i smażyć do zrumienienia, podlewając niewielką ilością wody. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będzie miękkie, od czasu do czasu obracając je.

► Można podawać na przykład z kluskami i kapustą.

Składniki

  • 1 Królik (cały)1 Łyżka margaryny (do smażenia)
  • 1 Łyżeczka masła (do smażenia)
  • 2 Główki czosnku (pocięte w słópki)
  • Przyprawy: Sól / Słodka papryka

Podobne przepisy do Pieczeń z Królika