Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym

Reklama

Opis przygotowania

► Z główki kapusty usunąć zewnętrzne podniszczone liście, włożyć do dużego garnka z wodą i gotować przez około 8 minut, aż liście zmiękną, następnie ostrożnie oddzielić je od kapusty, wyjąć na talerz i ostudzić. Z każdego liścia należy częściowo usunąć ( rdzen ) gruby nerw główny, ( zachować wodę po kapuscie i kilka liści odłożyć na pózniej ).

► NADZIENIE : Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso połączyć z ryżem, uprzednio podsmażoną cebulą, przyprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszać, na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zawinąć.

► Dno dużego garnka wyłożyć częścią odłożonych uprzednio liści, na nich ciasno ułożyć gołąbki i zalać wodą po kapuscie, z wierzchu przykryć kilkoma liśćmi i gotować około 25 minut. Po ugotowaniu gołąbki wyjąć i ostudzić. W patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć gołąbki na złotobrązowy kolor.

► SOS : do gorącego bulionu dodać przecier, gotować, zagęscić mąką rozprowadzoną śmietaną z odrobiną wody, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Składniki

  • 1 duża włoska kapustatłuszcz do smażenia (masło pół na pół z margaryną)
  • NADZIENIE
  • 1,5 kg. mięsa mielonego (mieszane)
  • 200 g. ryżu
  • 1 średnia cebula
  • słotka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • SOS
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym