Pieczone pierogi

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Do skręconych ziemniaków dodajemy rozkruszoną fetę,podsmażoną cebulkę, posiekane zioła i doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Polepione pierogi układamy na natłuszczonej blaszce i każdego smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem i śmietaną, posypujemy delikatnie pieprzem ziołowym. Pieczemy na złoty kolor i podajemy gorące z czerwonym barszczem.
Moje spostrzeżenia co do przepisu, są to bardzo smaczne na ciepło jak i na zimno pierogi, ale moim zdaniem jest to bardziej imprezowa potrawa jak obiadowa. Jeszcze jedno może ja nadziewałam je za mało, bo z tej porcji brakło mi ciasta a zostało nadzienie.

Składniki

  • ciasto:25 dag margaryny
  • 1/2kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • szczypta chili
  • farsz:
  • 70 dag ziemniaków
  • 20 dag sera feta
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • pieprz prawdziwy
  • zielona pietruszka i majeranek
  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • pieprz ziołowy

Podobne przepisy do Pieczone pierogi