Udka posypać przyprawą do mięs Knorr i odstawić do lodówki.
Następnie szykujemy warzywa:
Myjemy por i kroimy w talarki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub można ją zetrzeć na tarce,wcześniej nasączone w gorącej wodzie grzyby kroimy na cienkie paski,rozmrażamy groszek zalewając go ciepłą wodą.
Ryż przesypujemy do żaroodpornego naczynia, następnie warstwowo układamy wcześniej przygotowane warzywa: por, marchew,groszek i grzyby. Na końcu układamy udka. Wszystko zalewamy bulionem oraz wodą z grzybów. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. By udka miały chrupiącą skórkę zdejmujemy wieczko z naczynia i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Jeżeli zauważymy, iż ryż jeszcze nie doszedł to zostawiamy jeszcze w piekarniku na parę minut.
Smacznego 🙂