Pieczone udka z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Udka posypać przyprawą do mięs Knorr i odstawić do lodówki.
Następnie szykujemy warzywa:
Myjemy por i kroimy w talarki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub można ją zetrzeć na tarce,wcześniej nasączone w gorącej wodzie grzyby kroimy na cienkie paski,rozmrażamy groszek zalewając go ciepłą wodą.
Ryż przesypujemy do żaroodpornego naczynia, następnie warstwowo układamy wcześniej przygotowane warzywa: por, marchew,groszek i grzyby. Na końcu układamy udka. Wszystko zalewamy bulionem oraz wodą z grzybów. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. By udka miały chrupiącą skórkę zdejmujemy wieczko z naczynia i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Jeżeli zauważymy, iż ryż jeszcze nie doszedł to zostawiamy jeszcze w piekarniku na parę minut.

Smacznego 🙂

Składniki

  • 4 udka z kurczaka2 woreczki ryżu
  • 1 por
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 6-7 grzybów Mun lub dużych pieczarek
  • 0,5 litra bulionu
  • przyprawa do mięs Knorr

Podobne przepisy do Pieczone udka z ryżem