Piernik korzenny

Reklama

Opis przygotowania

Miód ubić z jajkami i cukrem , dodać przesianą mąkę z sodą oraz mielone orzechy i migdały, starta czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto wylać do mniejszej formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem.
Piec około 40-45 w temp. 170st.
Po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i ozdobić skórką pomarańczową.

Składniki

  • 150 g miodu płynnego100 g cukru
  • 25 g mielonych orzechów
  • 25 g mielonych migdałów
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 6 jajka

Podobne przepisy do Piernik korzenny