Piernik królewski

Reklama

Opis przygotowania

1. Żółtka, cukier, smalec, masło, utrzeć dodać roztopiony miód sztuczny ( letni) ucierać, dodać śmietanę, przyprawę do piernika, sodę i dalej ucierać, na koniec dodać mąkę i ubite białka na sztywno i kakao. Delikatnie wymieszać, wlać do dużej formy, piec. Po upieczeniu przekroić na pół.

2. Pomarańcze obrać, zetrzeć na grubym tarku, jabłka obrać, zetrzeć też na grubym tarku, do garnka wlać wodę i cukier i zagotować wsypując starte owoce , dodać rodzynki i galaretki, chwilę gotować, wystudzić, jak masa zacznie gęstnieć dać na jedną część piernika i przełożyć go drugą. Czekoladę rozpuścić z mlekie, polać po pierniku, następnie rozpuścić lukier i ozdobić ciasto.

Składniki

  • 6 jajek, szklanka cukru,
  • 2 łyżki smalcu,
  • łyżka masła,
  • 3/4 szklanki miodu sztucznego,
  • szklanka śmietany 30 %,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • przyprawa do piernika,
  • łyżka kakao,
  • Nadzienie:,
  • 7 pomarańczy,
  • 3 jabłka,
  • 3 galaretki pomarańczowe,
  • 30 dag rodzynek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • Polewa:,
  • lukier różowy,
  • czekolada mleczna Wawel,
  • 4 łyżki mleka,

Podobne przepisy do Piernik królewski