Piernik świąteczny

Reklama

Opis przygotowania

W misce przesiać mąkę, zaparzyć zagotowanym miodem, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem, oraz cynamon, goździki, zmielone migdały. Gdy masa przestygnie dodać sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w zimnej wodzie. Składniki starannie wymieszać, na końcu dodać starannie ubitą pianę z białek i powoli wymieszać. Blachę 30 x 30 cm, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę po czym wierzch ciasta posmarować wodą i powtykać w środek ciasta migdały. Włożyć do gorącego piekarnika. Piernik pieczemy przez godzinę w temp 160 C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao Wawel (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać piernik.

Składniki

  • ciasto:.6 żółtek
  • 6 białek
  • 60 dag mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 50 dag miodu
  • 2 niepełne łyżki sody oczyszczonej
  • 2 dag migdałów zmielonych
  • 2 dag migdałów całych
  • 2 dag masła do smarowania foremki
  • 2 dag tartej bułki do wysypania blachy
  • polewa:
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 dag kakao Wawel
  • 2 białka
  • paczka cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody

Podobne przepisy do Piernik świąteczny