Piernik z wkładką kokosową

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto piernikowe:
Białka ubić na sztywno a następnie, dodawać kolejno mąkę,kakao,przyprawę do piernika,miód a na koniec sodę oczyszczoną. Ciasto wylać do małej blaszki i piec ok. 45 minut w temp 180 st.C.
Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

Wkładka kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wlać do małej blaszki (jak ciasto piernikowe) i upiec w gorącym piekarniku na jasno-złoty kolor.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim proszek budyniowy,mąkę i żółtka. Całość wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i spirytusem dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.

Sposób przełożenia:
1/2 ciasta piernikowego>>1/2 masy budyniowej>>wkładka kokosowa>>pozostała masa>>druga część ciasta piernikowego>>polewa

Składniki

  • Ciasto piernikowe:5 jajek
  • szklanka mąki krupczatki
  • łyżka kakao
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • pół szklanki miodu sztucznego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • Wkładka kokosowa:
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń o smaku toffi
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kieliszek spirytusu
  • kostka masła

Podobne przepisy do Piernik z wkładką kokosową