PIERNIKI WITRAŻYKI

Reklama

Opis przygotowania

1. landrynki podzielić kolorami, powsypywać do woreczków i lekko rozbić tłuczkiem
2. połączyć sypkie produkty (mąkę, puder, przyprawę, kakao, sodę), posiekać z tłuszczem, wbić jajko a na koniec dodać miód i szybko wyrobić, schłodzić
3. ciasto wałkować cienko i wykrawać dowolne kształty (wskazane choinki, gwiazdki, dzwonki i wszystko związane ze Świętami;) )
4. układać na blasze wyłożonej papierem ,a w pierniczki w których mamy otworki wkładać rozkruszone landrynki
5. piec krótko (ok 15min) w temp 180 stopni
6. pierniczki się zabrązowią a landrynki rozpuszczą wypełniając otworek i tworząc witrażyk;)
7. pierniczki zdejmujemy dopiero gdy przestygną a landrynka ponownie stwardnieje (ok 10 minut)
8. zdobimy dowolnie lukrami, polewami, cukierkami, posiekaną czekoladą, perełkami….;) a najlepsze pomysły i tak zawsze mają dzieci;)
9. zjadamy dopiero na Święta lub obdarowujemy najbliższych;)))

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki1 łyżka sody
  • 1 op przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao Wawel
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek miodu
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • landrynki zwykłe różne kolory
  • do dekoracji:
  • dowolne lukry
  • polewy
  • drażetki
  • posypki
  • cukierki
  • cukrowe perełki
  • kasztanki Wawel drobno posiekane
  • czekolada gorzka Wawel drobno posiekana)

Podobne przepisy do PIERNIKI WITRAŻYKI