Pierogi g kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym

Reklama

Opis przygotowania

Make przesiać, dodac jajko, proszek, olej, wyrabiac stopniowo dolewajac wody. Zagniesc
elastyczne ciasto. Odstawic na 15 minut. Zrobic farsz. Kurki umyć, oczyscic, posiekać, cebule biała i czosnek pokroic w drobno. Na roztopionym maśle zeszklic cebule, czosnek, dodać kurki, doprawic sola i pieprzem smazyć do zrumienia i aż kurki zmiekną. Dodac pokrojona w talarki dymke oraz natkę pietruszki. Wbic jajko , wymieszac, ostudzić farsz. Ciasto rozwałkowac, posypując mąke. Ja uzywałam szklanki do wykrajanie kólek,
nakładałam kółko i farsz do takiego małego pomocnika do lepienia pierogow. Dzięki niemu
szło szybko i bezproblemowo. Wysżło mi 51 pierogów z kurkami (i 25 z mięsem bo zostało
mi jeszcze ciasto). Zagotować wode z sola, jak zacznie wrzec wrzucić pierogi, poczekac
az wyplyna, dac im jeszcze chwilę gotowania i wyłowic Odsączyc pierogi. Na osobnej patelni na masle usmażyc kurki, dodac zielona część dymki, natkę, sól i pieprz. Gdy grzyby zmiekną dodać smietane, wymieszac, podgrzac. Na porcje pierogów nałozyc sos kurkowy. Gotowe. Pychota.

Składniki

  • na pierogi: 600g mąki pszennej.
  • jajko.
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego.
  • 250ml ciepłej wody.
  • - nadzienie:
  • 400g kurek.
  • cebula.
  • cebula dymka (jej zielona część).
  • 2 ząbki czosnku.
  • masło do smażenia.
  • sól.
  • pieprz.
  • natka pietruszki.
  • jajko.
  • -sos:.
  • 180 ml śmietany do sosów.
  • 150g kurek.
  • natka pietruszki.
  • dymka zielona cześć.
  • sól.
  • pieprz.
  • masło.

Podobne przepisy do Pierogi g kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym