Make przesiać, dodac jajko, proszek, olej, wyrabiac stopniowo dolewajac wody. Zagniesc
elastyczne ciasto. Odstawic na 15 minut. Zrobic farsz. Kurki umyć, oczyscic, posiekać, cebule biała i czosnek pokroic w drobno. Na roztopionym maśle zeszklic cebule, czosnek, dodać kurki, doprawic sola i pieprzem smazyć do zrumienia i aż kurki zmiekną. Dodac pokrojona w talarki dymke oraz natkę pietruszki. Wbic jajko , wymieszac, ostudzić farsz. Ciasto rozwałkowac, posypując mąke. Ja uzywałam szklanki do wykrajanie kólek,
nakładałam kółko i farsz do takiego małego pomocnika do lepienia pierogow. Dzięki niemu
szło szybko i bezproblemowo. Wysżło mi 51 pierogów z kurkami (i 25 z mięsem bo zostało
mi jeszcze ciasto). Zagotować wode z sola, jak zacznie wrzec wrzucić pierogi, poczekac
az wyplyna, dac im jeszcze chwilę gotowania i wyłowic Odsączyc pierogi. Na osobnej patelni na masle usmażyc kurki, dodac zielona część dymki, natkę, sól i pieprz. Gdy grzyby zmiekną dodać smietane, wymieszac, podgrzac. Na porcje pierogów nałozyc sos kurkowy. Gotowe. Pychota.