Pierogi z białą kapustą

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę dodać resztę składników i wodę w takiej ilości ,aby powstało gładkie ciasto ,gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 min,aby odpoczęło.

Farsz;
Kapustę pokroić w kostkę ,kostka nie musi być równa tylko mała i obgotować w osolonej wodzie.Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu ,następnie dodać osączoną z wody kapustę ,doprawić solą i pieprzem,ewentualnie jarzynką ,wszystko razem dusić jeszcze kilka minut na koniec posypać mąką i wymieszać .

Ciasto rozwałkować na cienki placek ,szklanką wyciąć krążki ciasta które napełnić farszem,zlepić pierogi .Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie,podawać polane tłuszczem.

Składniki

  • ciasto:1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • według uznania ciepła woda
  • farsz:
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • sól pieprz

Podobne przepisy do Pierogi z białą kapustą